Blogger Layouts

Tuesday, October 30, 2012

Kisah Bau Kasturi dan Zina

Assalamualaikum :)

Sebentar tadi saya ada terbaca tentang satu kisah yang saya rasa amatlah perlu untuk saya kongsikan dengan  anda semua. Kisah tersebut saya peroleh dari facebook INI :D Mungkin ada antara anda yang dah tahu/baca pasal kisah ini. Tapi tak mengapa. Saya kongsikan lagi sebagai peringatan dan moga-moga memberi pengajaran kepada kita semua.

Baiklah, mari sama-sama kita baca kisah tersebut ye.

_________________________________________________________

Ada seorang pemuda yang menjual kain dari rumah ke rumah. Ia mempunyai susuk tubuh yang tegap dan rupa yang tampan.

Suatu hari ia lewat di jalan-jalan dan seorang wanita telah memanggilnya dan memintanya untuk masuk ke dalam rumah, apabila pemuda itu masuk ke dalam rumah maka wanita itu terus mengunci pintu. Terkejut dengan perbuatan wanita tersebut, pemuda itu mengingatkanya dengan Allah dan azab yang pedih..

Tapi sia-sia.. Amarah wanita itu semakin bertambah. Wanita itu menyatakan betapa ia ingin melepaskan perasaan rindu dendamnya yang terpendam sejak sekian lama terhadap lelaki tersebut.

Wanita itu berkata pada pemuda penjual kain: “Jika anda tidak melakukan apa yang aku perintahkan pada kamu nescaya aku akan menjerit minta tolong. Aku akan beritahu kepada semua orang bahawa kamu menceroboh masuk dan memaksa ku melakukan perkara sumbang. Sudah tentu orang akan mempercayai kata-kataku ini.”

Melihat sikap wanita itu yang nekad. Pemuda itu menyuruhnya pergi bersiap-siap dan ia minta izin untuk masuk ke bilik air dengan alasan kononya ia juga ingin mempersiapkan diri. Apabila masuk ke bilik air, tubuh pemuda itu dengan sendiri rasa gementar daripada rasa takut dan jatuh dalam lumpur dosa dan tiba-tiba timbul dalam fikirannya satu jalan keluar.

Pemuda itu pun buang air besar dan ia lumurkan seluruh badan dengan najisnya sendiri. Sambil menangis ia berkata: “Daripada aku terjerumus dalam najis dosa dan kemurkaan Allah maka lebih baik aku lumurkan diriku dengan najis dunia yang busuk ini.”

Apabila pemuda itu keluar dari bilik mandi, ia dapati wanita itu sudah menunggunya. Ia melihat sendiri betapa terperanjatnya wanita itu dan wanita itu merasa sangat merasa jijik dengan keadaannya. Lalu wanita itu menjerit marah dan menyuruh pemuda itu keluar dari rumahnya dengan segera.

Lepaslah si pemuda dari dugaan yang amat berat. Dalam perjalanan pulang ia terdengar azan berkumandang.Ia terus balik ke rumah membersihkan diri. Dan dengan perasaan malu dengan bauan yang tak enak pada tubuhnya ia terus melangkahkan kakinya ke masjid.

Setelah selesai solat, pemuda itu menjadi panik apabila semua mata para jemaah tertumpu ke arahnya. Dalam keadaan tersipu-sipu ia mohon maaf. Apabila ia ingin beredar, jemaah masjid mengerumuninya dan bertanya kepadanya dari mana ia mendapat bauan yang sangat wangi itu. Semua ahli jemaah dapat mencium bauan kasturi yang semerbak harumannya..

Dikatakan bahawa bauan itu kekal dalam diri pemuda itu sampai akhir ajalnya. Ia di kenali dengan panggilan Abu Bakar “Al Miski” bermaksud Pemuda Kasturi..
_________________________________________________________

SubhanAllah~ Begitu hebatnya Allah membalas amalan pemuda yang berani menolak zina sehinggakan najis yang pemuda tersebut sapukan pada seluruh tubuhnya tidak terkesan sama sekali malah Allah gantikan dengan bauan kasturi. (InsyaAllah,nanti saya buat satu entry khas berkenaan kasturi ini ye.Tunggu taw! :D)

Semoga Allah sentiasa kuatkan iman kita semua dan dijauhkan dari sifat-sifat mungkar. Amin~

Sehingga jumpa lagi.

Assalamualaikum :)

7 comments:

hainom OKje said...

Subhanallah..... Allah tunjukkan terus balasannya di dunia.

Nur Afrina said...

:OKje: Tu la,perkara baik,Alhamdulillah.kalau yang buruk tu, nau'zubillah >.< jangan laa kena~

Cik P.A. said...

Subhanallah!! mmg itulah tanda2 kebesaran Ilahi~

Nur Afrina said...

:Cik P.A: yup~ :)

sHaRiNa eLyaNa said...

subhanallah

sHaRiNa eLyaNa said...

sha ada buat entry tntg ni jg..:)

Nur Afrina said...

:Sharina: wah~iyeke? bagus2 :)